Free Ground Shipping on all orders over $50

Historie

historie

In de loop der jaren zijn er vele uitgaven van Cito-plan verschenen met diverse omslagen, nummering en onder verschillende uitgave-namen. Een volledig overzicht van verschenen kaarten is helaas niet voorhanden. Naast de al genoemde ‘Ideaal’ uitgaven (die ook nog als linnen kantoorkaart verschenen) werden de ‘Cito’ Plan uitgaven ook verkocht met de ondertitel ‘Gro(o)te’, ‘Kleine’ of ‘Goedkope’ uitgave. Verder zijn als uitgever ook gebruikt de namen: ‘Cito’ Plans et Guides, N.V. Cartographia Uitgeversmaatschappij H. van Diehlen & Co. , H. van Diehlen, cartografisch uitgeversbedrijf (Fa) H. van Diehlen, Citoplan en tenslotte de naam Cito-plan. De huidige b.v. is in 1975 opgericht en gebruikt de naam Cito-plan voor haar cartografische uitgaven.

‘Cito’ Plan gaf in de beginjaren plattegronden en gidsen uit van steden als Antwerpen (1e editie 1913), Brussel, Amsterdam, Den Haag (2e editie 1914-15) en Rotterdam (1e editie 1913-14). Vanaf de jaren ’30 gaf het bedrijf ook de ‘Ideaal’ plattegronden uit en was het mogelijk om een ‘Cito’ Plan plattegrond met of zonder bijhorende gids te kopen. Ook nam het aantal kaarttitels toe; er werden nu ook plattegronden uitgegeven van andere Nederlandse steden en gebieden. Zo bestonden er in 1938 al ‘Ideaal’ plattegronden van Arnhem, ‘t Gooi, Haarlem, Ouderkerk, Nijmegen, Schiedam-Vlaardingen, Utrecht en Wassenaar. Gedurende de Tweede Wereldoorlog verschenen nog enkele nieuwe titels, al was het wel noodzakelijk om een toestemming voor uitgave te verkrijgen. Na de oorlog nam het aantal nieuwe titels verder toe en verschenen er regelmatig nieuwe edities die een mooi beeld geven van de uitbreidende steden. Eind jaren ’50 verschijnt ook de eerste kaart van Nederland. In de jaren ’60 worden veel plattegronden gedrukt op ‘glimmend’ papier.

Cito-plan heeft de fietser ontdekt: vanaf de jaren ’80 werden stadsplattegronden steeds beter opgetuigd met informatie over vrijliggende fietspaden, en na de eeuwwisseling werd een nieuwe kaartstijl ontwikkeld die zijn weg heeft gevonden niet alleen naar tal van gedrukte uitgaven, maar ook naar informatiepanelen vooral lang knooppuntenfietsroutes.
De overname door Buijten en Schipperheijn bracht ook wandelcartografie van dezelfde opdrachtgevers met zich mee, zodat Citoplan tenslotte cartografie voor alle gangbare kaartschalen is gaan maken: 1:12.500, 1:25.000, 1:50.000, 1:100.000, 1:150.000, 1:200.000, 1:225.000, 1:300.000…